placinta-cu-mere

Ingrediente placinta cu citrice:
Aluat de placinte proaspat, de preferat BIO (e mai practic si mai rapid, iar diferenta este minora intre un aluat bun cumparat proaspat si unul facut in casa), citrice (mandarine si portocale), esența de vanilie, esența de rom, coaja de lamaie rasa, ulei de floarea soarelui presat la rece zahar brun, zahar vanilat, ou si zahar alb.

Mod de preparare placinta:

Se taie fructele: citrice (mandarine și portocale).

Se calesc circa 5 minute fructele cu o ceasca de ulei de floarea soarelui presat la rece. Se adauga o cana de zahar brun, o lingura de rom si o lingurita de esenta de vanilie.

Se calesc in continuare cca 5 minute! Atentie fructele trebuiesc curatate de samburi si taiate cubulete!
Se pune in tava de cuptor o foaie de hartie de copt, apoi se aseaza cate o foaie de aluat. Se toarna fructele calite pe foaia de aluat, apoi se intind fructele calite pe toata suprafata si se acopera cu o foaie de aluat.
Lipiti cele doua foi de aluat (cea de jos cu cea de deasupra) cu mana, de jur imprejurul tavii,astfel incat fructele sa ramana in interiorul placintei.
Preincalziti cuptorul la 160 de grade.
Puneti tava la cuptor, pe centrul cuptorului (puteti pune 2 tavi in acelasi timp, lasand spatiu intre ele).
Lasati placinta la copt circa 25 de minute.
Deschideti cuptorul si scoateti cu grija tava, ungeti placinta cu ou batut (ca de ompleta, fara sa adaugati vreun condiment), folosind o pensula, apoi presarati zahar brun pe toata suprafata placintei si apoi bagati la cuptor placinta, inca 10 minute.
Scoateti placinta si lasati-o sa se raceasca, pentru a o putea taia patrate si pentru a o servi.

Separat, preparati un sos de vanilie:

Puneti intr-o craticioara apa la fiert, deasupra puneti un bol metalic, spargeti un ou in bol, adaugati o cana cu lapte, doua lingurite de esenta de vanilie si un cub de unt, si, in timp ce fierbe apa, bateti compozitia in bol, pana se omogenizeaza si adaugati zahar vanilat dupa gust, si bateti in continuare!

Gustati, si daca este ok gustul, luati bolul de pe craticioare si lasati sa se raceasca.

Sugestie de servire:
Asezati doua patrate din placinta (placinta cu citrice + placinta cu mere), o cupa de inghetata de vanilie intre ele si turnati sosul de vanilie peste placinte si presarati pe farfurie praf de scortisoara.
Pofta buna!